Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

WWF, Mελέτη για τις μεταβολές στις χρήσεις γης στην Ελλάδα, στην εικοσαετία 1987 ώς 2007

 Η WWF Hellas (σε συνεργασία με το ΑΠΘ) έκανε  μια μελέτη για τις μεταβολές στις χρήσεις  γης στην Ελλάδα, στην εικοσαετία 1987 ώς 2007, στο σύνολο της χώρας και ανά περιφέρεια.

....Την εικοσαετία 1987-2007, η χώρα μας απώλεσε περισσότερα από έξι εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων, έναντι μιας αντίστοιχης αύξησης των γεωργικών και δευτερευόντως των λοιπών, κυρίως αστικών, καλύψεων.
Πίσω από αυτή τη συνολική αλλαγή και το μέγεθος της απώλειας φυσικών εκτάσεων
«κρύβονται» άλλες – αντίρροπες – αλλαγές που και αυτές, όμως, φέρουν συχνά σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των οικοσυστημάτων. Η εγκατάλειψη των οριακών γεωργικών γαιών ή η δάσωση εκτάσεων χαμηλής βλάστησης λόγω μείωσης της κτηνοτροφίας, είναι δύο μόνο παραδείγματα από τα πολλά που εντοπίζονται από την εμπειρία και επιβεβαιώνονται από αυτήν την εργασία. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλες αυτές οι αλλαγές αποτελούν διαφορετικές ψηφίδες μιας εικόνας εντατικοποίησης της χρήσης του χώρου και σταδιακής ομογενοποίησης της φυσιογνωμίας του....
Συνοπιτική παρουσίαση της μελέτης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε την ανάρτηση. Τα σχόλια δημοσιεύονται χωρίς προληπτικό έλεγχο. Η τήρηση των αυτονόητων κανόνων επαφίεται στον... "πατριωτισμό" των αναγνωστών μας.